Μέγας Αλέξανδρος - Briant, Pierre (Que sais-je? : Τι γνωρίζω, 2007)
Το παρόν βιβλίο δεν αποτελεί βιογραφία. Επιχειρεί να παρουσιάσει τις σημαντικότερες πτυχές ενός ιστορικού φαινομένου το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στο πρόσωπο του Αλεξάνδρου, ανεξαρτήτως της σημασίας του προσωπικού στοιχείου. Επομένως, η σύνθεση του βιβλίου είναι επίσης αποτέλεσμα μιας σκόπιμης επιλογής. Η καθαυτό αφήγηση της κατάκτησης συγκεντρώθηκε σε ένα συνοπτικό εισαγωγικό κεφάλαιο, το οποίο θα επιτρέψει στον αναγνώστη να γνωρίσει τις μεγάλες χρονολογικές φάσεις της κατάκτησης. Η ουσία της ανάλυσης αφιερώνεται στην εξέταση των μεγάλων ερωτημάτων που εύλογα τίθενται: οι απαρχές της κατάκτησης και οι στόχοι του Αλεξάνδρου· το είδος και η βαρύτητα των αντιστάσεων που αντιμετώπισε· η οργάνωση των αντιστάσεων που αντιμετώπισε· η οργάνωση των κατακτημένων εδαφών· οι σχέσεις μεταξύ κατακτητών και κατακτηθέντων πληθυσμών.