Μέγας Κωνσταντίνος - Lancon, Bernard, 1952- (Que sais-je? : Τι γνωρίζω, 2007)
Μεταξύ των ρωμαίων αυτοκρατόρων, ο Κωνσταντίνος (306-337) αποτελεί μια ξεχωριστή μορφή. Στην πραγματικότητα, υπήρξε ο πρώτος αυτοκράτορας που ασπάστηκε το χριστιανισμό. Το γεγονός αυτός προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων, παραμένει ωστόσο αναμφισβήτητο. Θεωρείται δικαίως ως ένα γεγονός που καθόρισε την ιστορία της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά και την ιστορία της μεσαιωνικής και σύγχρονης Δύσης. Είναι αλήθεια ότι σήμανε μια σημαντική παρέκκλιση στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, όπου το Κράτος ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένο με τις λατρείες, τις οποίες, σύμφωνα με τις μυθικές αφηγήσεις, είχε θεμελιώσει ο βασιλιάς Νουμάς κατά τον 7ο προ Χριστού αιώνα. [...]