Το χρονικό του Καρς - Σαμουηλίδης, Χρήστος Σ., 1927- (Γκοβόστης, 1987)
"Το χρονικό του Καρς" περιλαμβάνει επιλεχτικά, τα δραματικά γεγονότα τα οποία συνέβηκαν στην ομώνυμη περιφέρεια του Καυκάσου, από το 1914 ως το 1920, και τα οποία έζησαν "στο πετσί τους" οι Έλληνες Καρσιώτες, ένα ακριβό κομμάτι του Ποντιακού Ελληνισμού. Έτσι στόχος και τούτου του βιβλίου μου είναι να φέρει στο κέντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος και της εθνικής μνήμης την ξεχασμένη και καταχωνιασμένη για διάφορους λόγους και σκοπιμότητες ιστορία των Ελλήνων της Ανατολής. Να δείξει ότι οι "τρισχιλιετείς" Πόντιοι δεν πρέπει να μείνουν με κανέναν τρόπο στο περιθώριο της ελληνικής ιστορίας. Γιατί εκτός από το ένδοξο και μακραίωνο παρελθόν τους, είναι ριζωμένοι πάνω από 65 χρόνια στο έδαφος της ελεύθερης πατρίδας, στην ελλαδική γη, όπου συνεργάζονται αρμονικά με όλους τους Έλληνες, "παλιούς" και "νέους", για την πρόοδο του τόπου