Χρονογραφία. - Ψελλός, Μιχαήλ, 1018-π. 1096 (Βυζαντινά κείμενα / Άγρωστις, 1992)
Ένα μοναδικό κείμενο της βυζαντινής γραμματείας, έργο του πολυμαθέστατου βυζαντινού λογίου με την πλέον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Καλύπτοντας την περίοδο 976-1077, τα κρίσιμα χρόνια της πτώσης του 11ου αι. μετά το απόγειο της ακμής, διηγείται με τρόπο ανεπανάληπτο γεγονότα των οποίων είχε άμεση αντίληψη και περιγράφει προσωπικότητες αυτοκρατόρων, αυλικών και αξιωματούχων με απαράμιλλη ζωντάνια. Μέσα από τις σελίδες της "Χρονογραφίας" του Ψελλού αναδύεται ο βυζαντινός κόσμος έτσι όπως δεν τον έχουμε γνωρίσει ποτέ.