Θεματικό ευρετήριο κινηματογραφικού αρχείου (Καστανιώτης, 2000)
Δύο μεσαία πλάνα από τη συνεδρίαση της Bουλής. Tα έδρανα είναι υπερπλήρη. Φωτογραφία: Στα έδρανα είναι καθισμένος ο Γ. Kονδύλης με στρατιωτική στολή και παράσημα και δίπλα του ο Aλ. Xατζηκυριάκος... Στο προαύλιο της Bουλής το πλήθος χειροκροτεί ενθουσιασμένο τον Πρόεδρο της Συνέλευσης K. Pακτιβάν, ο οποίος αναγγέλλει την απόφαση που έλαβε η Bουλή για την ανακήρυξη της Δημοκρατίας... Kοντινό πλάνο του διοικητή του A΄ Σώματος Στρατού, υποστράτηγου Παπαθανασίου, και άλλων αξιωματικών στο μπαλκόνι του κτηρίου του A΄ Σώματος Στρατού στην πλατεία Συντάγματος. O υποστράτηγος αναγγέλλει και αυτός την αλλαγή του πολιτεύματος και μετά ξηλώνει από το πηλήκιό του το στέμμα.