Ντόναλντ ο απατεώνας, ή, Η διήγηση του ιμπεριαλισμού στα παιδιά - Mattelart, Armand (Ύψιλον Βιβλία, 1979)
Οι συγγραφείς του βιβλίου θέτουν ερωτήματα όπως: τι καθορίζει τις σχέσεις του Ντόναλντ και του Σκρουτζ, πώς αντιμετωπίζονται οι λαοί του Τρίτου Κόσμου, ποια είναι η θέση της γυναίκας στη Λιμνούπολη, πώς παρουσιάζεται η σχέση εργασίας-χρήματος; Το συμπέρασμα είναι ότι, πίσω από το ξέγνοιαστο ύφος της παρέας του Ντόναλντ και τη ρόδινη εικόνα της που μας δείχνει η πολυεθνική ψυχαγωγική εταιρεία Ντίσνεϋ, κρύβεται ένα ακόμα πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, και, γενικότερα, της κυρίαρχης ιδεολογίας στον πολιτιστικό τομέα.