Η πολιορκία και η άλωση της Πόλης από τους Τούρκους το 1453 : το ρωσικό χρονικό του Νέστορα Ισκεντέρη - Nestor, Iskander (Κέδρος, 1978)
Το παλαιορωσικό Χρονικό για την Πολιορκία και την Άλωση της Πόλης είναι έργο του 15ου αιώνα. Γραμμένο από τον Νέστορα Ισκέντερη, χριστιανό που πολέμησε στις τάξεις του τουρκικού στρατού, συνιστά μια αποκαλυπτική μαρτυρία για την πολιορκημένη και μετέπειτα λεηλατημένη Κωνσταντινούπολη. Απ’ όλες τις άλλες, λίγο πολύ σύγχρονες με τα γεγονότα μαρτυρίες, το σλαβικό κείμενο είναι πιο κοντά στο Ημερολόγιο του Βενετσιάνου γιατρού Νικολό Μπάρμπαρο και στην Επιστολή του επισκόπου της Χίου Λεονάρδου στον Πάπα Νικόλαο Ε’, τον Αύγουστο του 1453.