Οι καπετάνιοι : ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος 1943-1949 - Eudes, Dominique (Εξάντας, 1970)
Ο συγγραφέας, αν και δεν κρύβει την θερμή του συμπάθεια για την υπόθεση που υποστήριξαν η Αντίσταση, οι Καπετάνιοι, η ελληνική Αριστερά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, είχε την δυνατότητα να μελετήσει και να φανερώσει όλες τις όψεις του δράματος. Έτσι, πίσω από την φωνή του ακούμε συχνά την φωνή των ίδιων των πρωταγωνιστών του Αντάρτικου, ανθρώπων που κουβέντιασαν με τον Eudes και ξανοίχτηκαν για πρώτη φορά, έστω και λιγότερο άμεσα απ' όσο θα θέλαμε. Παράλληλα, στις σελίδες του Eudes θίγεται, για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια, το βασικό πρόβλημα της Ελληνικής Αντίστασης: η διάσταση μεταξύ της στρατηγικής των «Καπετάνιων» του Ε.Λ.Α.Σ. και της στρατηγικής των πολιτικών υπευθύνων των ηγετών του Ε.Α.Μ. και του Κ.Κ.Ε. [...]