Η δικαίωση του αίματος - Rankin, Ian, 1960- (Μεταίχμιο, 2012)
Ο Μάλκολμ Φοξ και η ομάδα του από τις Εσωτερικές Υποθέσεις της σκοτσέζικης αστυνομίας επιστρέφουν. Τους στέλνουν στο Φάιφ για να ερευνήσουν αν οι συνάδελφοί τους εκεί κάλυπταν τον διεφθαρμένο επιθεωρητή Πολ Κάρτερ. Ο Κάρτερ έχει κριθεί ένοχος για ανάρμοστη συμπεριφορά, η νέμεσή του μάλιστα ήταν ο θείος του ο οποίος είναι επίσης αστυνομικός. Μια απλή υπόθεση φαινομενικά, η οποία όμως θα περιπλεχθεί από τις υπόνοιες συνωμοσίας και συγκάλυψης που τη συνοδεύουν καθώς και από έναν βίαιο φόνο που διαπράττεται με ένα όπλο που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Η σπειροειδής έρευνα θα οδηγήσει τον Φοξ πίσω στον χρόνο, στο 1985, μια χρονιά έντονων πολιτικών αναταράξεων στη Μεγάλη Βρετανία. Τρομοκράτες, φανατικοί της ανεξαρτητοποίησης της Σκοτίας από τη Μ. Βρετανία, γίνονταν όλο και πιο αδίστακτοι: έστελναν δηλητηριασμένες επιστολές σε κυβερνητικά γραφεία, σχεδίαζαν απαγωγές και φόνους και κατάφερναν να προηγούνται των κατασκόπων-διωκτών που η κυβέρνηση είχε εξαπολύσει εναντίον τους. Καθήκον του Φοξ είναι να εξακριβώσει την αλήθεια, ενώ ο αριθμός των πτωμάτων αυξάνεται και ο χρόνος πιέζει... Η υπόθεση με πρωταγωνιστή έναν διεφθαρμένο μπάτσο σε μια μικρή πόλη της Σκοτίας δεν είναι παρά η αφορμή για να δημιουργήσει ο Ίαν Ράνκιν ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα. Ο ήρωάς του θα ανακαλύψει πως το ψέμα είναι απαραίτητο εργαλείο ακόμα και για τους πλέον ενάρετους - και όχι μόνο στον επαγγελματικό χώρο. Ο Ράνκιν καταλήγει στο βιβλίο αυτό πως ο κόσμος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την απάτη και την παρανομία και πως όλοι μας θα πρέπει να επιλέξουμε τα "ψεύδη" που θα υπηρετήσουμε με την ίδια προσοχή που θα επιλέξουμε τις αξίες τις οποίες θα υπερασπιστούμε στη ζωή μας.