Η φάρμα : μυθιστόρημα - Smith, Tom Rob, 1979- (Πατάκης, 2014)
"Αν αρνηθείς να με πιστέψεις, θα πάψω να σε θεωρώ γιο μου..." Μέχρι τώρα ο Ντανιέλ πίστευε ότι μετά τη συνταξιοδότησή τους οι γονείς του αποσύρθηκαν σε μια απομακρυσμένη φάρμα στη Σουηδία, τη χώρα καταγωγής της μητέρας του, για να απολαύσουν μια ήσυχη ζωή. Ένα τηλεφώνημα, όμως, έρχεται να ανατρέψει τα πάντα. "Η μητέρα σου... δεν είναι καλά" του λέει ο πατέρας του. "Φαντάζεται διάφορα απαίσια, τρομερά πράγματα". Λίγο πριν ο Ντανιέλ επιβιβαστεί στην πτήση για τη Σουηδία, δέχεται ένα τηλεφώνημα από τη μητέρα του: "Ό, τι σου έχει πει αυτός ο άνθρωπος είναι ψέμα. Δεν είμαι τρελή... Πρέπει να πάω στην αστυνομία... Συνάντησέ με στο Χίθροου". Απ' τη μια στιγμή στην άλλη ο Ντανιέλ βρίσκεται διχασμένος ανάμεσα στους γονείς του - ποιον απ' τους δύο να πιστέψει, ποιον να εμπιστευτεί; Άθελά του γίνεται εξομολογητής και κριτής της μητέρας του. Ακροατής ενός φρικτού εγκλήματος, μιας συνωμοσίας στην οποία εμπλέκεται ο ίδιος του ο πατέρας, ο Ντανιέλ πρέπει να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφασίσει: Ποιος λέει την αλήθεια; Στο καθηλωτικό και αριστοτεχνικά δομημένο μυθιστόρημά του, ο Τομ Ρομπ Σμιθ συνθέτει μια κοινότητα, μια οικογένεια, έναν γάμο κι ένα μυαλό που βρίσκονται σε βαθιά κρίση και αποτυπώνει με απαράμιλλο τρόπο την εύθραυστη σχέση ανάμεσα σε μια μητέρα και στον γιο της. Με το Παιδί 44 ο Τομ Ρομπ Σμιθ εισήλθε δυναμικά στον λογοτεχνικό χάρτη· με τη Φάρμα εδραιώνει τη θέση του ανάμεσα στους πιο πρωτότυπους και χαρισματικούς συγγραφείς της γενιάς του.