Η αγωγή του Πάτρικ Σίλβερ - Charyn, Jerome, 1937- (Άγρα, 1994)
"Οι χαρακτήρες μου είναι νομάδες, παράξενα πλάσματα σε μια αιώνια έρημο". (Τζέρομ Τσάρυν). Ο Πάτρικ Σίλβερ, ο γιγαντόσωμος Ιρλανδοεβραίος πρώην αστυνομικός που τον πέταξαν έξω από το σώμα, έγινε ο φύλακας μιας νεοϋορκέζικης ξεπεσμένης συναγωγής αλλά ταυτόχρονα και ο φύλακας κι η νταντά του ημικαθυστερημένου σαραντατετράχρονου Τζερόνιμο Γκούζμαν, τον οποίο υποπτευόταν ότι δολοφονούσε στις στέγες μικρά παιδάκια. Ταυτόχρονα πίνει ατέλειωτες Γκίνες στα ιρλανδέζικα μπαρ του Μπρόνξ και κάνει έρωτα με τη δεκαεννιάχρονη πορνοστάρ Οντίλ, ενώ προσπαθεί να συμβιβάσει τ' ασυμβίβαστα στον πόλεμο του γενικού αναπληρωτή της αστυνομίας Ισαάκ Σαϊντέλ με την οικογένεια των Περουβιανών πορτοφολάδων και προαγωγών του Μπρόνξ τους Γκούζμαν. Ο καταθλιπτικός και μοναχικός επιθεωρητής Ισαάκ Σαϊντέλ, που πλέον έχει γίνει γενικός αναπληρωτής του αρχηγού της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, κατατρώγεται από μία ταινία εχινοκόκκου που του κόλλησαν οι Γκούζμαν, και βασανίζεται από την εικόνα του νεκρού Γαλανομάτη Μάνφρεντ Κοέν και από την εγκατάλειψη της κόρης του, της άγριας Μαίριλυν με τους πολλούς συζύγους. Στον μονομανή και ιδεοληπτικό πόλεμό του με τη συμμορία των Περουβιανών είναι τραγικά εγκαταλελειμμένος και μόνος. Ο Τζέρομ Τσάρυν, στο τρίτο βιβλίο του "Κουαρτέτου του Ισαάκ Σαϊντέλ", και ένα από τα πλέον δημοφιλή, που μπορεί όπως όλα να διαβαστεί ανεξαρτήτως σειράς, συνεχίζει να συνθέτει την εφιαλτική και υπερρεαλιστική εικόνα της Νέας Υόρκης με τον μοναδικό του τρόπο που τον καθιστά ξεχωριστή περίπτωση στην ανανέωση του αστυνομικού μυθιστορήματος στη δεκαετία του '70 και του '80.