Για έναν πολιτισμό των πολιτισμών : ελληνικότητα και οικουμενικότητα - Βενιζέλος, Ευάγγελος Β., 1957- (Καστανιώτης, 2002)
Η αναζήτηση ενός πολιτισμού των πολιτισμών αντιτάσσεται στις ποικίλες θεωρίες που αντιλαμβάνονται ως αναπόφευκτη ή αναγκαία τη "σύγκρουση των πολιτισμών". Στο πλαίσιο αυτό απκτά πρόσθετο ενδιαφέρον και η διαρκής συζήτηση για την ελληνικότητα, τη σύνθετη ταυτότητα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας σε συνδιασμό με δύο κομβικές έννοιες: την οικουμενικότητα και το δυτικό πολιτιστικό παράδειγμα. Στην έκδοση αυτή συγκεντρώνονται τρία κείμενα που κινούνται γύρω από τους άξονες αυτούς.