Ο ημερήσιος τύπος : από τον 18ο στον 21ο αιώνα (Οδυσσέας, 2002)
Ο ημερήσιος Τύπος ξεκινά ουσιαστικά την πορεία του στον 18ο αιώνα. Τον 19ο ακολουθεί τις εξελίξεις της πρώτης και της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης και γίνεται η ατμομηχανή του έντυπου συστήματος επικοινωνίας. Στον 20ό αιώνα, ο ημερήσιος Τύπος ξεπερνά τα σύνορα της τοπικής κοινωνίας μέσα στα οποία γεννήθηκε και αναδεικνύεται στις δυτικές κοινωνίες ως εθνικός Τύπος. Όλο αυτό το διάστημα, η ημερήσιος Τύπος υπήρξε το βήμα από το οποίο διεξήχθη ο δημόσιος διάλογος στις μεγάλες δυτικές χώρες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάδειξη της κοινής γνώμης, στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας και στην ολοκλήρωση της δημοκρατικής επανάστασης. Στην Ελλάδα οι ημερήσιες εφημερίδες ξεκινούν στην Αθήνα στη δεκαετία του 1870. Ο ημερήσιος αθηναϊκός Τύπος επεκτάθηκε σταδιακά μέχρι το 1930 σε όλη τη χώρα αναδεικνυόμενος σε εθνικό Τύπο, συμβάλλοντας έτσι στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Η δεκαετία του 1980 τον οδήγησε στην κυκλοφοριακή του κορύφωση και στη δεκαετία του 1990 εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης του. Στην αρχή του 21ου αιώνα αναζητεί τον ρόλο του στο νέο επικοινωνιακό πεδίο.