Η ιστορία του Χαλίφη Βατέκ - Beckford, William, 1759-1844 (Γράμματα, 1980)
Ο χαλίφης Βατέκ, εγγονός του Χαρούντ ελ Ρασίντ, γίνεται υπηρέτης του Διαβόλου, παρασυρμένος από την ακόρεστη περιέργειά του και τη μεγαλομανία του. Έπειτα από τη θυσία πενήντα μικρών παιδιών, θα ξεκινήσει από την πρωτεύουσά του, τη Σαμάρα, για την ερειπωμένη πόλη του Ισταχάρ, όπου περιμένει να δει τους θησαυρούς των σουλτάνων που έζησαν πριν από τον Αδάμ. Έπειτα από αμέτρητες περιπέτειες, θα μπει στα υπόγεια δώματα του Διαβόλου-Εβλίς, όπου θ ανακαλύψει τη ματαιότητα του πλούτου και των θαυμάτων που θ αντικρίσει. Εκεί, τον περιμένει η τιμωρία για την περιέργειά του: τα αιώνια βασανιστήρια στην κόλαση.