Στο βωμό της ματαιοδοξίας - Wolfe, Tom, 1931- (Aquarius, 1989)
Στη Νέα Υόρκη των ’80s, ένας λευκός πλούσιος χρηματιστής χάνει το δρόμο του και βρίσκεται κατά λάθος στα επικίνδυνα στενά του Μπρονξ. Δυο μαύροι κινούνται απειλητικά προς το μέρος του, αυτός νομίζει ότι σκοπεύουν να τον ληστέψουν (ο Γουλφ δεν ξεκαθαρίζει τον σκοπό τους σε όλο το βιβλίο), τρομοκρατείται και στην προσπάθεια του να διαφύγει, τραυματίζει θανάσιμα τον ένα από αυτούς με το πανάκριβο αυτοκίνητό του. Ένας λευκός πλούσιος θύτης και ένα φτωχό μαύρο θύμα, λοιπόν. Το σκηνικό είναι ιδανικό για τους επαγγελματίες “προοδευτικούς” της πόλης και γρήγορα ένα αποκρουστικό γαϊτανάκι στήνεται γύρω από τον χρηματιστή : ακτιβιστές της μαύρης κοινότητας, που καρπώνονται προς ίδιον όφελος χορηγίες και επιδοτήσεις και λειτουργούν με τακτικές μαφίας, Social Justice Warriors που εκμεταλλεύονται την υπόθεση για να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα, αδίστακτα ΜΜΕ που αγιοποιούν το νεκρό μαύρο και δαιμονοποιούν και διαπομπεύουν τον λευκό χρηματιστή για να πουλήσουν φύλλα , ανήθικοι πολιτικοί και δικαστές που προσπαθούν να ψαρέψουν τις ψήφους των μαύρων του Μπρονξ και να χτίσουν την καριέρα τους. Μέσα σε όλη αυτή την υστερία, όπου οι ρόλοι έχουν μοιραστεί εξαρχής, βάσει όχι των πράξεων αλλά του χρώματος και του στάτους των πρωταγωνιστών, μεγάλοι ηττημένοι είναι τα δικαιώματα του κατηγορουμένου και η αναζήτηση της αλήθειας. Ο χρηματιστής βλέπει την ζωή του και την καριέρα του να καταστρέφονται και ενώ είναι αντικείμενο σάτιρας στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου για το κούφιο life style του, στο τέλος του αναδεικνύεται μάλλον ως ο μοναδικός θετικός ήρωας αυτής της ιστορίας.