Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι - Lawrence, David Herbert, 1885-1930 (De agostini Hellas, 2000)
[...] Ποια είναι όμως η Κόνστανς, η θρυλική λαίδη Τσάτερλι, η ηρωίδα του μυθιστορήματος που διαβάστηκε παγκόσμια και κατηγορήθηκε ως πορνογράφημα όσο κανένα άλλο; Μια νεαρή, όμορφη γυναίκα που είχε την ατυχία να παντρευτεί έναν πλούσιο ευγενή, καθηλωμένο στην αναπηρική καρέκλα και ανίκανο σεξουαλικά. Η ζωή της κυλά άχαρα και μονότονα, μέσα στις συμβάσεις και σε ένα στείρο συζυγικό καθήκον, μέχρι που συναντά τον Όλιβερ Μέλορς, ένα δυνατό και υγιέστατο άντρα που δουλεύει ως επιστάτης στα κτήματα του συζύγου της. Μαζί του, η Κόνστανς θα γνωρίσει τον έρωτα, τη σεξουαλικότητά της -άρα τον εαυτό της- και κατ' επέκταση τη χαρά της ζωής, δραπετεύοντας από το τέλμα ενός γάμου που θα μπορούσε να μοιάζει και με τον εν ζωή θάνατο. Η αριστοκράτισσα θα σμίξει με τον πληβείο καταρρίπτοντας τα ταμπού. Τα τρωτά του πολιτισμού μας μπορούν να διορθωθούν χάρη σε ένα καινούργιο, υγιές καθεστώς ανάμεσα στα δύο φύλα και ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Ο Γάλλος στοχαστής και συγγραφέας Αντρέ Μαλρό γράφει, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο της γαλλικής έκδοσης, για το μυθιστόρημα: "Ο Λόρενς δε θέλει να είναι ούτε ευτυχισμένος ούτε μεγάλος· θέλει απλώς να υπάρχει". Και παρακάτω: "Ποια είναι η ανάγκη της λαίδης Τσάτερλι; Να αποκαλυφθεί στον εαυτό της με τη βοήθεια της δικής της σεξουαλικότητας. Δεν έχει σημασία το μέσον αυτού του ξυπνήματος... Ο αληθινός διάλογος γίνεται μεταξύ της λαίδης Τσάτερλι και του εαυτού της".