Ο ένοικος : μυθιστόρημα - Cercas, Javier, 1962- (Πατάκης, 2011)
Ο "Ένοικος", γραμμένος τη δεκαετία του ογδόντα, είναι ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, στο οποίο υπάρχουν ήδη πολλά από τα μοτίβα που θα συναντήσει ο αναγνώστης στους "Στρατιώτες της Σαλαμίνας", το μυθιστόρημα που έκανε τον συγγραφέα του διάσημο σε όλο τον κόσμο. Τη μέρα που γνωρίζει τον Ντανιέλ Μπέρκοβιτς, καινούριο του γείτονα και μη αναμενόμενο συνάδελφο, ο Μάριο Ρότα παθαίνει διάστρεμμα. Τα δύο αυτά συμβάντα σηματοδοτούν την εισβολή κακοτυχίας και αναστάτωσης στη μονότονη ζωή του καθηγητή φωνολογίας ενός πανεπιστημίου της μεσοδυτικής Αμερικής, κυρίωδ όμως πυροδοτούν έναν ανατριχιαστικό εφιάλτη γεμάτο απειλές, οιωνούς και σημάδια. 0 αναγνώστης δεν μπορεί παρά να συντροφέψει τον Ρότα μέχρι το εκπληκτικό τέλος της περιπέτειάς του.