Στόμα γεμάτο χώμα - Scepanovic, Branimir, 1937- (Οδυσσέας, 1977)
Το κλασικό πια στην παγκόσμια λογοτεχνία μυθιστόρημα του Μπράντιμιρ Στσεπάνοβιτς Στόμα γεμάτο χώμα, εκφράζει όλη τη δυναμική και το σπάνιο ταλέντο του γιουγκοσλάβου συγγραφέα. Με την ποιητική του γλώσσα μας οδηγεί με απέριττο τρόπο στα μεγάλα μυστικά της ανθρώπινης ύπαρξης. Στον έρωτα και στο θάνατο, στην αλλοτρίωση και την ελπίδα, στη φυγή και στην καταδίωξη, στη μοναξιά και στη μνησικακία. Η ανθρώπινη μοίρα, σαν αιώνιο μυστήριο, εμφανίζεται στο μυθιστόρημα αυτό μ' έναν συγκλονιστικό λιτό τρόπο, που καθηλώνει τον αναγνώστη.