Μικρή κατήχηση για τις κατώτερες τάξεις - Strindberg, August, 1849-1912 (Επίκουρος, 1984)
Η ανώτερη τάξη ελέγχει όλα τα βιβλία, που γράφονται, και γράφει η ίδια όλα τα βιβλία για υπεράσπιση των ενεργειών της, τους προσδίδει αυθεντικότητα και αμφισβητεί την αυθεντικότητα όλων των γραμμένων από τις κατώτερες τάξεις βιβλίων. Είναι λοιπόν παράδοξο, που η ανώτερη τάξη όλα μπορεί να τα «αντικρούει», σε όλα μπορεί να απαντά; Δεν έχει παρά να παραπέμψει στα δικά της βιβλία, και το ζήτημα λύνεται αμέσως· τα βιβλία των άλλων δεν μπορεί να τα επικαλείται κανείς, γιατί η ανώτερη τάξη τα χαρακτηρίζει σκύβαλα. Είναι παράδοξο, που οι κατώτερες τάξεις είναι τόσο συχνά αμήχανες στις απαντήσεις τους, αφού από τα γενοφάσκια τους τους έχουν βάλει στο μυαλό κουτές απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα; (Άουγκουστ Στρίντμπεργκ)