Διεθνής προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων = The international protection of human rights - Ρούκουνας, Εμμανουήλ 1933- (Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, 1995)
Το ζήτημα της διεθνούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Οι διεκδικήσεις, τα επιτεύγματα, οι δυσχέρειες και οι προοπτικές διευρύνονται εντυπωσιακά, αλλά συχνά προκαλείται αμηχανία ως προς το τι ισχύει διεθνώς και τι δεσμεύει κάθε συγκεκριμένο κράτος, τι αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή, προγραμματική ευχή ή μόνο προπαγανδιστικό ελιγμό. Η γενική όμως ενασχόληση, σε όλα τα επίπεδα των διεθνών σχέσεων, με τα ανθρώπινα δικαιώματα συνθέτει σταδιακά και την εικόνα μιας αισθητικής που αρχίζει να εκφράζεται με διεθνή μέσα. Αποτελεί παράλληλα και ζήτημα παιδείας, που παρουσιάζει παγκόσμια κάμψη. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)