Τεχνολογία και κοινοβούλιο : ο θεσμικός ρόλος και το έργο των κοινοβουλευτικών εοιτροπών και των γραφείων αποτίμησης τεχνολογίας - Κριάρη-Κατράνη, Ισμήνη (Σάκκουλας, 2001)
Η ανά χείρας μελέτη ασχολείται με το θεσμικό ρόλο και τη λειτουργία των γραφείων και των επιτροπών αποτίμησης τεχνολογίας στο πλαίσιο των Κοινοβουλίων. Ειδικότερα η μελέτη εξετάζει την έννοια της αποτίμησης τεχνολογίας, τις μορφές συστάσεως και λειτουργίας των σωμάτων που επιφορτίζονται με την άσκηση αυτού του έργου στα Κοινοβούλια των χωρών κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τις δραστηριότητές τους και το ρόλο τους κατά τον εκσυγχρονισμό της νομοθετικής λειτουργίας. Η μονογραφία επιδιώκει να συμβάλει στην πλήρωση του κενού της ελληνικής επιστήμης, στην οποία δεν υπάρχει ειδική εργασία που να αναφέρεται στη θεωρητική συζήτηση σχετικά με την αποτίμηση τεχνολογίας και στη σημασία του έργου των γραφείων και των επιτροπών αποτίμησης τεχνολογίας για τα νομοθετικά σώματα, αν και η σύσταση μόνιμης επιτροπής αποτίμησης τεχνολογίας της Ελληνικής Βουλής προβλέπεται από το 1996. Έναυσμα για την ενασχόλησή μας με το θέμα αυτό απετέλεσε η συμμετοχή μας στην εκπόνηση μελέτης για την κλωνοποίηση ζώων και ανθρώπων υπό την διεύθυνση του Καθηγητή J. Simon, του Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας και Δικαίου του Πανεπιστημίου του Λύνερμπουργκ, κατόπιν παραγγελίας του Γραφείου Αποτίμησης Τεχνολογίας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής. Ευχαριστίες οφείλονται στον Καθηγητή κ. Simon, στον Υποδιευθυντή του Γραφείου Αποτίμησης Τεχνολογίας κ. Th. Petermann και στον Γερμανικό Οργανισμό Υποτροφιών DAAD για τη χορήγηση ερευνητικής υποτροφίας· επίσης στο συνάδελφο κ. Κώστα Παπαδημητρίου, Επίκουρο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό συνεργάτη της Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών της Βουλής, υπεύθυνο για τα θέματα της επιτροπής αποτίμησης τεχνολογίας της, για τη βοήθειά του.