Εισαγωγή στο δίκαιο των αξιόγραφων : συναλλακτική, επιταγή, αξιόγραφα κεφαλαιοαγοράς και λοιπά αξιόγραφα - Τριανταφυλλάκης, Γεώργιος Δ. (Νομική Βιβλιοθήκη, 2008)
Το παρόν έργο έχει ως αντικείμενο το δίκαιο των αξιογράφων. Η ανάπτυξη της ύλης έχει ως επίκεντρο την πράξη και δίνει έμφαση στην πρακτική αντιμετώπιση των εξεταζομένων θεμάτων, ώστε να καταστεί η νομική τεχνική της συναλλαγματικής και της επιταγής οικεία στο φοιτητή, δικηγόρο, δικαστή, συμβολαιογράφο ή νομικό σύμβουλο επιχείρησης. Προς το σκοπό αυτό η ακολουθούμενη μέθοδος έχει ως αφετηρία πραγματικά περιστατικά που προκαλούν το σχετικό νομικό προβληματισμό, ακολουθεί δε, δίκην μείζονος πρότασης, η ανάπτυξη του θεωρητικού μέρους, για να κλείσει, τέλος, κάθε ενότητα με την επίλυση του πρακτικού, διά της υπαγωγής της ελάσσονος πρότασης στη μείζονα. Στο πρώτο μέρος, τις γενικές αρχές αξιογράφων, εξετάζονται ζητήματα αναφορικά με: τα είδη των εγγράφων, την έννοια και τις διέπουσες τα αξιόγραφα αρχές, τις διακρίσεις και τη νομική φύση τους, την έκταξη, την προβληματική της «αποϋλοποίησης», την ιστορική εξέλιξη, την περάτωση της αξιογραφικής ενσωμάτωσης και τη δικαστική επιδίωξη των απαιτήσεων από τα αξιόγραφα. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα κατ΄ ιδίαν αξιόγραφα της χρηματαγοράς (συναλλαγματική και επιταγή) και της κεφαλαιαγοράς (μετοχές και ομολογίες), τα εμπορικά αξιόγραφα σε διαταγή (χρεωστικό ομόλογο, αποθετήριο και ενεχυρόγραφο, ασφαλιστήριο, φορτωτικές κ.ά.), τα αξιόγραφα στον κομιστή (ανώνυμα χρεόγραφα και πιστοποιητικά καταθέσεων) καθώς και οι τίτλοι Δημοσίου (έντοκα γραμμάτια, ομόλογα και άυλοι τίτλοι). Η έκδοση συμπληρώνεται με: α) παράρτημα δικογράφων (αίτηση διαταγής πληρωμής από συναλλαγματική και επιταγή, έγκληση για ακάλυπτη επιταγή κ.ά.), τίτλων (ξένα και ελληνικά επενδυσιακά αξιόγραφα κ.ά.) και στατιστικών στοιχείων, β) βασική βιβλιογραφία και γ) ενιαίο αλφαβητικό ευρετήριο.