Τα πουλιά - Vesaas, Tarjei, 1897-1970 (Νέα Σϋνορα, 1996)
Η ιστορία ενός ιδιόμορφου αγοριού. Μια γαλήνια αίσθηση προστασίας, ένα λυρικό βιβλίο. Ένα μαγευτικό μουρμουρητό, αχνές κραυγές στην ανήμπορη γλώσσα των πουλιών. 'Ενα αγόρι και τα πουλιά να αγγίζουν τα βάθη της καρδιάς του Μάτις. Το απαλό, σκοτεινό άγγιγμά τους απλώνεται μέσα του, με κάποιο τρόπο διατρέχει αγκομαχώντας το άμορφο τρένο της σκέψης του.