Μνήμη απειθάρχητη : ημερολόγιο - Κούνδουρος, Νίκος Ι., 1926-2017 (Άγρα, 2016)
Ο Νίκος Κούνδουρος καταθέτει τις μνήμες του από την Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, την τρίχρονη περιπέτεια στη Μακρόνησο, τη φιλία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Ελύτη, τον Μίκη Θεοδωράκη κι άλλες προσωπικότητες με τις οποίες συνδέθηκε στη ζωή του, για καθεμιά από τις ταινίες που γύρισε -τον "Δράκο", τη "Μαγική πόλη", τους "Παράνομους", τις "Μικρές Αφροδίτες", το "Μπορντέλο", τον "Μπάυρον" και τις άλλες. Επίσης, γράφει σε μια ζωηρή αφήγηση για τα χρόνια της εξορίας στο Παρίσι και τις περιπλανήσεις του στην Ευρώπη στα χρόνια της δικτατορίας, για τα αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειάς του, τη μάνα του και τα αδέλφια του, και για τον γενέθλιο τόπο, τον 'Αγιο Νικόλαο στο Λασίθι της Κρήτης.