Το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. - Μπαμπαλιούτας, Λάμπρος Π. (Σάκκουλας, 2013)
Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί μία αναγκαία διοικητική, κοινωνική, αλλά και πολιτική πραγματικότητα, με κύριο άξονα το δημότη και την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του, αναζητώντας παράλληλα, ως αδήριτη ανάγκη, την πορεία για ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας. Η αιρετή Περιφέρεια δημιουργήθηκε, προκειμένου να συνδράμει στην βελτίωση της αντιπροσωπευτικότητας, σύμφωνα τη βούληση και τις διακηρύξεις των εκπροσώπων της -τότε- κυβερνητικής πλειοψηφίας. Με τον "Καλλικράτη" δημιουργήθηκε η πολιτική και διοικητική εντύπωση, της δημιουργίας μιας νέας μεταρρύθμισης, η οποία θ' άλλαζε το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ίσως η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, ν' αποτελεί την αιτία και την απαρχή για τη θεσμοθέτηση μιας τοπικής αυτοδιοίκησης εγγύτερα προς τον πολίτη, καθώς και του πλήρους διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων της, από τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των οργάνων της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης. Γιατί αυτό έχει ανάγκη ο πολίτης, για την βελτίωση της ποιότητας της τοπικής δημοκρατίας. Σκοπός της παρούσης μελέτης είναι να παρουσιάσει τη διοικητική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη", στο επίπεδο της αιρετής Περιφέρειας, σε όλες τις πτυχές και να συνδράμει στη δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου με κύριο άξονα τον πολίτη και μόνο.