Άνεμος από μακρινές στεριές - Pratt, Hugo, 1927-1995 (Νέα Σύνορα, 1994)
Υπήρξε μια εποχή που ο Παραούν λεγόταν Τομ Μπράουν και έπαιζε ταμπούρλο για το 71ο Σύνταγμα Σκοτσέζων Τυφεκιοφόρων. Ήταν το 1806· μερικοί Άγγλοι στρατιώτες, που έβαλαν στο μάτι το θησαυρό του Σομπρεμόντε, βάλθηκαν να κατακτήσουν τις όχθες του Ρίο Νέγκρο και την πάμπα της Αργεντινής. Σήμερα είναι εκατό χρόνων. Οι τελευταίοι ελεύθεροι Ινδιάνοι της Παταγονίας εκδιώχτηκαν από τη νέα κυβέρνηση.