Οριζόντιος αποχαιρετισμός - Jeter, K. W. (Μέδουσα, 1992)
Η γη έχει καταστραφεί από πυρηνικό πόλεμο. Οι κάτοικοί της, όσοι απέμειναν, την εγκατέλειψαν και ζουν σ ένα συμπαγές μεταλλικόν κυλινδρικό κατασκεύασμα που αιωρείται κάπου στο διάστημα. Ο Αξτερ, ο ήρωας αυτού του μυθιστορήματος, έχοντας βαρεθεί την 9 π.μ.- 5 μ.μ., μονότονη ζωή στα οριζόντια επίπεδα του Κύλινδρου, βγαίνει έξω στην κάθετη επιφάνειά του. Εκεί όπου υπάρχει πολύ δράση. Εκεί όπου ζουν διάφορες πολεμικές φυλές που μάχονται για την κυριαρχία πάνω στον Κύλινδρο.