Ο βουβός προφήτης - Roth, Joseph, 1894-1939 (Οδυσσέας, 1981)
Το βιβλίο αυτό είναι γνωστό ως "το μυθιστόρημα του Τρότσκι", αν και, σε τελευταία ανάλυση, ο "βουβός προφήτης" ήταν ο ίδιος ο Ροτ. Γιατί αυτό το μυθιστόρημα, γραμμένο "με πάθος", δεν πιάνει απλά τον αναπόφευκτο δεσμό ανάμεσα σε επανάσταση και ξεπέρασμα των ψευδαισθήσεών της, αλλά προδιαγράφει μια ευαισθησία και μια συνείδηση που μόνο σήμερα, μέσα από πολλές δυσκολίες, φαίνεται να διαμορφώνεται.