Οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο : γόνιμες εξακτινώσεις (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 2011)
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διδάσκονται και θεραπεύονται ερευνητικά οι Ανθρωπιστικές - Κοινωνικές Επιστήμες εδώ και αρκετές δεκαετίες. Κι αυτό διότι το ΕΜΠ αποτελεί ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που, όντας στη διεθνή πρωτοπορία των Τεχνικών Πανεπιστημίων του πλανήτη, στοχεύει να διαμορφώσει διπλωματούχος Μηχανικούς με ολοκληρωμένη επιστημονική παιδεία, που θα κατανοούν και θα εντάσσουν το επάγγελμά του στα ευρύτερα κοινωνικά και γνωσιακά πεδία της κοινωνίας, στα οποία δρουν και απασχολούνται. Ο ανά χείρας συλλογικός τόμος, που εκδίδει ο Τομέας Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών του Δικαίου (ΑΚΕΔ) της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του ΕΜΠ, με τον δηλωτικό τίτλο "Οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Γόνιμες εξακτινώσεις", περιλαμβάνει μια ποικιλία κειμένων και προσεγγίσεων που εμβολιάζουν γόνιμα έναν προβληματισμό, αναφορικά ακριβώς με τις δυνατότητες επιστημονικών οσμώσεων εκ μέρους αντικειμένων των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών προς τα μαθήματα κορμού του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΠΣ) των σπουδών του μηχανικού σε ένα Τεχνικό Πανεπιστήμιο. Κοντολογίς, ο συλλογικός τόμος που εκδίδει ο Τομέας ΑΚΕΔ αποτελεί μιαν ενδεικτική πρόγευση των δυνατοτήτων για συζεύξεις και εμβολιασμούς εκ μέρους των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστσημών στα μαθήματα του Προπτυχιακού προγράμματος Σπουδών ενός Τεχνικού Πανεπιστημίου, και συγκεκριμένα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Η ποικιλία των αντικειμένων που πραγματεύονται οι συγγραφείς του παρόντος τόμου, έμπειροι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και ερευνητές, είναι δηλωτική του εύρους των γόνιμων εξακτινώσεων που μπορούν να προκύψουν, εκκινώντας από μια τέτοια θεώρηση της επιστήμης των μηχανικών εντός του σύγχρονου κοινωνικού και ευρύτερου επιστημονικού περιβάλλοντος.