Βοροφρύνη - Πεντζίκης, Νίκος Γαβριήλ, 1908-1993 (Άγρα, 1982)
Στα αρχαία ελληνικά βόρος σημαίνει αδηφάγος, φρύνη ή φρύνος είναι ένα αμφίβιο χωρίς ουρά, κάτι σαν μεγάλος και κάπως αηδιαστικός βάτραχος και Φρύνη η φημισμένη για την εξαιρετική ομορφιά της εταίρα της αρχαιότητας. Κάποιες αναφορές μοιάζει να κάνει ο συγγραφέας στις παραπάνω λέξεις - ή μήπως είναι αυτές που του εμπνέουν το σύντομο αυτό πεζογράφημα, που πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Διαγώνιος το 1959. Το κείμενο στον πλήρη του τίτλο ήταν τότε Βοροφρύνη, δηλαδή η κυρία Μαριγώ. Ο Πεντζίκης τοποθετεί την ηρωίδα του στο σκηνικό της βεράντας ενός ξενοδοχείου και την αφήνει στον εσωτερικό της μονόλογο, που με τους κύκλους του την οδηγεί στο νεκροτομείο.