Αυτά λοιπόν τα νέα του Αλέξανδρου : στιγμοιότυπα της μνημονιακής εποχής, δεξιάς και αριστερής - Μπελογιάννης, Νίκος, 1915-1952 (Άγρα, 2016)
Μια ήπειρος που αρνείται να διδαχθεί από την Ιστορία της: Η Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης επιδρομής, η Γαλλία της Λε Πέν και του Ολάντ, η Ιταλία του Μπερλουσκόνι και του Ρέντσι, η Ισπανό-Καταλωνία της νεοφρανκικής περιόδου. Και μαζί τους, η Ελλάδα της Αμφίπολης και του Άκη. Ένα freak show που παρελαύνει μέσα από εξηνταπέντε άρθρα/επιφυλλίδες (ή με όποιο όνομα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε κάποιο είδος), που σκοπό έχουν το συσχετισμό του σύγχρονου ευρωτερατουργήματος με παλιότερες καταστάσεις και την άντληση κάποιων διδαγμάτων. Στα σύντομα κείμενα του Νίκου Μπελογιάννη συναντιούνται ο Σαμαράς και άλλες δόξες του τόπου μας, ο Αλέξης Τσίπρας εντός και εκτός Ελλάδος, η Γερμανία από την εποχή των Γότθων και των Βησιγότθων (μέσω Άστεριξ) μέχρι σήμερα, αλλά και ο Άλεμάννο και ο Μπέπε Γκρίλλο, το Βατικανό και οι σχέσεις του με τη Μαφία και τη ναζιστική Γερμανία, ο Χουάν Κάρλος με τις ερωμένες του και τα οικονομικά σκάνδαλα, η Κίνα μετά την περίοδο του Μάο, ο Τσαουσέσκου και οι Έλληνες στη Ρουμανία, οι ηρωισμοί του Πούτιν, ο Στάλιν (βέβαια) και πολλά, πολλά αλλά.