Ακροναυπλία : θρύλος και πραγματικότητα - Μανούσακας, Γιάννης (Καπόπουλος, 1975)
(. . .) Μιλώντας στην συνδιάσκεψη που γίνηκε στα Χανιά, για το συνέδριο του Κομ. Κόμματος της Ελλάδας τον Οκτώβρη του 1945, είπα, πώς εμείς οι κρατούμενοι Ακροναυπλιώτες, κάναμε ένα μεγάλο λάθος που το λογαριάζω πηγή όλων των κατοπινών μας λαθών - για τούτα τα λάθη που συζητάμε τώρα - που μας έφεραν έξω της πολιτικής εξουσίας, και το λάθος μας αυτό ήταν τ’ ότι δεν φύγαμε από το στρατόπεδο της Ακροναυπλίας, όταν οι χιτλερικοί κατάλαβαν τη χώρα μας κι η εξουσία του ντόπιου φασισμού που μας κρατούσε, ήταν παραλυμένη. Από τότες έχουνε περάσει εικοσιπέντε χρόνια κι η γνώμη μου αυτή δεν άλλαξε, μα γίνηκε πεποίθηση. (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)