Λογοτεχνική γεωγραφία : τόποι, πόλεις, άνθρωποι - Βιστωνίτης, Αναστάσης, 1952- (Μεταίχμιο, 2007)
Aν κάποιος με ρωτούσε γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο, θα του έλεγα απλούστατα πως στην αρχή δεν είχα ιδέα για το πού θα με οδηγούσε. Ήξερα όμως ότι ήθελα να περιγράψω εν συντομία τον νοητό περίπλου μιας περιπέτειας της τελευταίας εικοσαετίας, το εσωτερικό τοπίο που η περιπέτεια αυτή διαμόρφωσε και -έχοντας την ελπίδα ότι οι οιωνοί ήταν με το μέρος μου- να μεταφέρω ένα μέρος της γοητείας και της νοσταλγίας που άσκησε πάνω μου η διπλή κίνηση από τον πραγματικό στον επινοημένο κόσμο και αντίστροφα. Αναστάσης Βιστωνίτης Μια περιδιάβαση σε τόπους, πόλεις αλλά και στο έργο των λογοτεχνών που τις αποτύπωσαν.