Ένας τάφος για τον Μπόρις Νταβιντόβιτς : εφτά κεφάλαια μιας κοινής ιστορίας - Kis, Danilo, 1935-1989 (Κέδρος, 2006)
Ένα διαχρονικό έργο, το αριστούργημα για πολλούς του τελευταίου μεγάλου Γιουγκοσλάβου συγγραφέα. Επτά πρόσωπα, παγιδευμένα άθελά τους σ' ένα παιχνίδι εξουσίας, προβοκάτσιας και βίας, στη σκιά της Ρώσικης Επανάστασης και της Μεγάλης Εκκαθάρισης του Στάλιν. Το υλικό που χρησιμοποιεί ο Κις προέρχεται από τις δίκες, τους φόνους, τα βασανιστήρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που βίωσαν πολλοί Ευρωπαίοι στις αρχές του εικοστού αιώνα. Ο Μπόρις Νταβίντοβιτς γίνεται το σύμβολο κάθε μεμονωμένου θύματος ενός αυταρχικού καθεστώτος. Το έργο του Ντανίλο Κις Ένας τάφος για τον Μπόρις Νταβίντοβιτς εγκαινιάζει τη σειρά Γραφές Επανάστασης όπου θα κυκλοφορήσουν επίσης: Stanislav Ignacy Witkiewicz, Αδηφαγία, Anna Seghers, Ο έβδομος σταυρός, Max Frisch, Στίλλερ, Yury Dombrovsky, Η επιστήμη της άχρηστης γνώσης.