Η ζωή μου με τον Μότσαρτ - Schmitt, Eric-Emmanuel, 1960- (Opera, 2007)
«Εκείνος ξεκίνησε την αλληλογραφία μας. Μια μέρα, στα δεκαπέντε μου, μου έστειλε μια μουσική. Η μουσική άλλαξε τη ζωή μου· ή, μάλλον, με κράτησε στη ζωή. Χωρίς αυτήν, θα 'μουν νεκρός. Από τότε του γράφω συχνά. [...] Όποτε θέλει μου απαντάει - σε μια συναυλία, στην αίθουσα ενός αεροδρομίου, στη γωνιά ενός δρόμου, πάντα απροσδόκητος και πάντα λαμπερός.» Τα παραπάνω λόγια συνοψίζουν - και επεξηγούν - την έκδοση αυτού του βιβλίου που συνοδεύεται από ένα CD με 16 αποσπάσματα από σημαντικά μουσικά έργα του Μότσαρτ. Η μουσική χρωματίζει το βιβλίο με τον τρόπο που οι εικόνες φωτίζουν ένα παιδικό κείμενο. Η ζωή μου με τον Μότσαρτ διανύει ένα δρόμο τριάντα χρόνων ζωής: αυτής του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ από τα δεκαπέντε μέχρι τα σαράντα πέντε του, και εκφράζει την απόλυτη ώσμωση μεταξύ μουσικής και γραπτού λόγου. Ένα σεμνό επετειακό αφιέρωμα στα διακόσια πενήντα χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου μουσουργού από έναν εξέχοντα σύγχρονο πεζογράφο και θεατρικό συγγραφέα της Γαλλίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)