Το νησί - Huxley, Aldous, 1894-1963 (Κάκτος, 1984)
Ο δυτικός και ο ανατολικός πολιτισμός μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά; Είναι δυνατόν μια εκλεκτικιστική θεώρηση και των δύο να γεννήσει έναν καινούριο, ανώτερο πολιτισμό; Χαρακτηρισμένο ως έργο "πολιτικής φαντασίας" και διαπνεόμενο από την ελπίδα για έναν κόσμο ανθρωπιάς και ειρήνης, το "Νησί" του Άλντους Χάξλεϋ προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Πόσο, όμως, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας τα ζητήματα που συνθέτουν την πλοκή του βιβλίου αυτού; Ζητήματα όπως η νεοαποικιοκρατία, ο τριτοκοσμικός εθνικισμός, τα στρατιωτικά κινήματα, οι συμμαχίες που χτίζονται με βάση το πετρέλαιο, το παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα; Γραμμένο στα 1961, το "Νησί" είναι μια οικολογική ουτοπία, προάγγελος του κινήματος των χίπις και του αμερικανικού βουδισμού, και μαζί μια δυναμική προφητεία για τον κόσμο που έρχεται.