Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας : Αλαίν ντε Μποττόν - De Botton, Alain, 1969- (Πατάκης, 2007)
Τι κάνει ένα σπίτι "ωραίο"; Γιατί οι άνθρωποι διαφέρουν τόσο πολύ ως προς τις προτιμήσεις και τα γούστα τους; Μπορούν τα κτίρια να μας κάνουν ευτυχισμένους; Στην "Αρχιτεκτονική της ευτυχίας" ο Αλαίν ντε Μποττόν καταπιάνεται με μια σχέση που βρίσκεται στο κέντρο της ζωής μας. Τα κτίριά μας -και τα αντικείμενα με τα οποία τα γεμίζουμε- μας επηρεάζουν περισσότερο απ' όσο νομίζουμε. Οι τοίχοι, οι δρόμοι, οι αυλές, οι ταράτσες έχουν αισθήματα. Και η αρχιτεκτονική μαρτυρά ότι ο καθένας από μας είναι διαφορετικός, ότι ο χώρος μάς επηρεάζει ριζικά. Κατά τη γνώμη του Αλαίν ντε Μποττόν, η αρχιτεκτονική μάς δείχνει ποιοι θα μπορούσαμε να είμαστε σε "ιδανικές συνθήκες". Στρέφοντας τους προβολείς από μια ταπεινή μονοκατοικία σε μερικά από τα πιο φημισμένα κτίρια του κόσμου, ο Ντε Μποττόν εξετάζει πώς οι ιδιωτικές κατοικίες και τα δημόσια κτίρια -από εκείνα του Αντρέα Παλλάντιο μέχρι εκείνα του Λε Κορμπυζέ και του Νόρμαν Φρέιζερ επιδρούν στον τρόπο που αισθανόμαστε και σκεφτόμαστε, καθώς και πώς οι αρχιτέκτονες θα μπορούσαν να εργαστούν έτσι ώστε να αυξάνουν τις δυνατότητές μας στο κυνήγι της ευτυχίας. Η "Αρχιτεκτονική της ευτυχίας" αποτελεί μια περιήγηση στη φιλοσοφία και την ψυχολογία της αρχιτεκτονικής. Και θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα σπίτια μας, την πόλη μας -και για τον εαυτό μας.