Ο καλός στρατιώτης Σβέικ στο μπαρουτάδικο και άλλες ιστορίες - Hasek, Jaroslav, 1883-1923 (Καστανιώτης, 1997)
Γιάροσλαβ Χάσεκ (1883-1923). Τσέχος συγγραφέας. Πασίγνωστος για τον Καλό στρατιώτη Σβέικ, αλλά εξίσου σημαντικός και για τα μικρά διηγήματά του. Λιποτάκτης του αυστριακού στρατού ο ίδιος, υπήρξε ακόμα και στην προσωπική του ζωή κοινότατος (και επιτυχής) μπαγαπόντης, μανιώδης καλαμπουρτζής και γοητευτικά ικανότατος να σατιρίζει το μεγαλοπρεπές και το κυρίαρχο. Ο ίδιος ο τύπος του Σβέικ εν πολλοίς αυτοβιογραφεί το συγγραφέα του.