Το παιχνίδι των ματιών : αυτοβιογραφία 1931-1937 - Canetti, Elias, 1905-1994 (Καστανιώτης, 2006)
Στο τρίτο -και τελευταίο- μέρος της αυτοβιογραφικής τριλογίας του ο Ελίας Κανέτι μας μεταφέρει στη Βιέννη λίγο πριν από την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία, σ' εκείνη την κοσμοπολίτικη Βιέννη στις παραμονές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι η εποχή όπου ο συγγραφέας ολοκληρώνει το μυθιστόρημά του Η τύφλωση και αρχίζει να θέτει τις βάσεις για το περίφημο δοκίμιο "Μάζα και εξουσία", είναι η εποχή της συνάντησής του με σπουδαίους άντρες που θα επηρεάσουν και θα καθορίσουν τη σκέψη του. Με το ζωντανό και οξύ του βλέμμα μας παρουσιάζει τον Χέρμαν Μπροχ, τον Ρόμπερτ Μούζιλ, τον 'Αλμπαν Μπεργκ αλλά και πολλούς αγνώστους από τα καφέ, τα λογοτεχνικά σαλόνια και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια της εποχής. Στη γλώσσα, στα πρόσωπα και στη συμπεριφορά των ανθρώπων ο Ελίας Κανέτι διαβάζει τα σημάδια της πολυτάραχης εκείνης ιστορικής περιόδου, στην οποία μεταφέρει τον αναγνώστη μ' έναν τρόπο συναρπαστικό.