Εμείς οι ζωντανοί - Rand, Ayn (Ωκεανίδα, 1997)
Η ιστορία ενός ασίγαστου, φλογερού και γενναίου έρωτα, που πετάει κατάμουτρα την πρόκληση στους νεκροθάφτες των ανθρώπινων ψυχών. Στα πρώτα χρόνια μετά την Οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία, χρόνια δύσκολα, σκληρά, με νωπές ακόμα τις πληγές και τα μίση του πολέμου, τρεις άνθρωποι μπλέκονται σ' ένα συγκλονιστικό τρίγωνο έρωτα και πάθους: η Κίρα, μια κοπέλα που ονειρεύεται να γίνει μηχανικός, και δυο νέοι που την ερωτεύονται, ο Λέο, ένας αριστοκράτης, και ο Αντρέι, ένα εργατόπαιδο, αφοσιωμένος κομμουνιστής. Μέσα στη θύελλα των γεγονότων εκείνης της εποχής, οι νέοι αυτοί συγκρούονται με τη φοβερή πραγματικότητα σ' έναν αγώνα ζωής, που τελικά τους οδηγεί στην συντριβή.