Εν λευκώ - Lucarelli, Carlo, 1960- (Κέδρος, 2003)
Απρίλιος του 1945, Βόρεια Ιταλία. Ο Μουσολίνι και οι υποστηρικτές του, σε μια ύστατη επίδειξη δύναμης, έχουν αποσυρθεί στο Σαλό, μια κωμόπολη στη λίμνη Γκάρντα. Η κατάσταση είναι τεταμένη λίγο πριν το αναπόφευκτο τέλος: αιματηρές συμπλοκές μεταξύ καθεστωτικών και ανταρτών, καταδόσεις, βασανιστήρια, ίντριγκες. Το φασιστικό καθεστώς κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Η θολή ατμόσφαιρα της λίμνης καταπίνει τα θολά σενάρια διαφυγής... Ο επιθεωρητής Ντε Λούκα, ένας αστυνομικός παθιασμένος με τη δουλειά του, ερευνά μια περίεργη υπόθεση δολοφονίας. Ένας νεαρός Ιταλός με γερμανικές ρίζες, ο Βιτόριο Ρέιναρντ, μέλος του Φασιστικού Κόμματος, βρέθηκε δολοφονημένος στο διαμέρισμά του. Οι αρχές αφήνουν εν λευκώ τον Ντε Λούκα να διαλευκάνει την υπόθεση, Το θύμα, ένας γοητευτικός και διεφθαρμένος άντρας, ήταν αναμεμειγμένος σε βρόμικες υποθέσεις, ενώ διατηρούσε στενές σχέσεις και με την υψηλή κοινωνία των φασιστών. Ιδιαίτερα με την όμορφη και αινιγματική Σόνια, κόρη του κόντε Αλμπέρτο Μαρία Τεντέσκο...