Η πριγκίπισσα του αίματος - Manchette, Jean Patrick, 1942-1995 (Άγρα, 2001)
Αρχές του 1989 ο Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ αρχίζει να γράφει την "Πριγκίπισσα του αίματος". Αυτό το μυθιστόρημα σηματοδοτεί, κατά μία έννοια, την επιστροφή του Μανσέτ στη λογοτεχνική σκηνή, γιατί, πράγματι, ο συγγραφέας δεν έβγαλε κανένα άλλο καινούργιο βιβλίο μετά την "Πρηνή θέση του σκοπευτή", το οποίο κυκλοφόρησε στην Αστυνομική σειρά (Serie Noire) το '82 ('Αγρα, 1998). "Η πριγκίπισσα του αίματος" είναι επίσης το πρώτο έργο ενός ευρύτερου κύκλου μυθιστορημάτων που φέρει το γενικό τίτλο "Οι άνθρωποι των σκοτεινών καιρών". Ο Μανσέτ συνέλαβε αυτόν τον ευρύ κύκλο για να προσεγγίσει, μ' έναν καινούργιο γι' αυτόν τρόπο, την ιστορική περίοδο που τον ενδιαφέρει σ' ένα σκηνικό παγκόσμιας κλίμακας, όπου αναμειγνύεται το αστυνομικό μυθιστόρημα με ιστορία και πολιτική. Στο μεταξύ ο Ζ.-Π. Μανσέτ έχει διαβάσει John LeCarre, ενώ έχει μεταφράσει έργα των Donald Westlake και Ross Thomas, που ανοίγουν νέους ορίζοντες. Για το πρώτο έργο του κύκλου, ο Μανσέτ μεταφέρει τη δράση στην Κούβα, την εποχή της επανάστασης του Κάστρο, με φόντο τον πόλεμο της Αλγερίας.