Οι θάλασσες του νότου - Montalban, Manuel Vasquez, 1939-2003 (Μεταίχμιο, 2001)
Στη Βαρκελώνη του 1972, την προηγούμενη των δημοτικών εκλογών ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο πρέπει να ανακαλύψει τις αιτίες ενός μυστηριώδους εγκλήματος. Ένας σπουδαίος επιχειρηματίας, ο Στιούαρτ Περδέλ, βρίσκεται μαχαιρωμένος σε μια ακραία γειτονιά της πόλης, όταν εδώ και ένα χρόνο όλος ο κόσμος πίστευε ότι είχε κάνει ένα ταξίδι στην Πολυνησία. Ο Καρβάλιο ανακαλύπτει τι είχε γίνει κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, κι αρχίζει να γνωρίζει την ιδιάζουσα προσωπικότητα του θύματος: τις πνευματικές του προτιμήσεις και την επιμονή του να ακολουθήσει τα βήματα του Γκογκέν και να πάει στις Θάλασσες του Νότου, που στο μυθιστόρημα είναι ένα σταθερό σύμβολο μια ονειρικής και απραγματοποίητης ζωικής αφθονίας, και σιγά-σιγά αποκαλύπτεται ένα απρόσμενο μπέρδεμα που έχει ως φόντο ένα συναίσθημα γενικής απογοήτευσης. Από την υψηλή κοινωνία έως τον υπόκοσμο των προαστίων, το μυθιστόρημα χαράζει ένα έντονο πλαίσιο από πρόσωπα και πράματα που αντικατοπτρίζει τις προσωπικές και συλλογικές διαμάχες της σύγχρονης Ισπανίας.