Περί ορέξεως : μόνον ο άνθρωπος του πνεύματος ξέρει να τρώει - Dumas, Alexandre, 1802-1870 (Περίπλους, 2000)
Ο Αλέξανδρος Δουμάς, ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους και πνευματικούς ανθρώπους, αλλά και καλοφαγάδες όλων των εποχών, εκτός από τους 257 τόμους λογοτεχνικών έργων του, συνέγραψε κι ένα βιβλίο με τίτλο Το μικρό μου λεξικό μαγειρικής που εκδόθηκε μετά το θάνατό του. Εκεί δίνει τις αγαπημένες του συνταγές αλλά παράλληλα ασχολείται με την ιστορία του φαγητού και των υλικών του. Εδώ δημοσιεύεται ο εξαιρετικά πνευματώδης πρόλογος αυτού του βιβλίου, στον οποίο ο συγγραφέας, όπως ο ίδιος αναφέρει, θέλει να μας διηγηθεί ανέκδοτα άγνωστα και πνευματώδη σχετικά με την κουζίνα και τη φύση όσων φαγώσιμων αξίζουν τον κόπο.