Μοναχικός ταξιδιώτης - Kerouac, Jack, 1922-1969 (Πλεθρόν, 1982)
Σ' αυτό το θαυμαστό και γεμάτο ένταση βιβλίο ο Τζάκ Κέρουακ διατρέχει τα παράλια του Λος Άντζελες, το Μεξικό, τη Νέα Υόρκη, το Μαρόκο και το Λονδίνο. Παρουσιάζει έναν άντρα που ταξιδεύει, ζει κι ερωτεύεται ελεύθερα. Αποκαλύπτει έναν τρόπο ζωής - τη ζωή του δρόμου. Παρουσιάζει ακόμη την αποκλειστικά δική του φιλοσοφία της αυτοεκπλήρωσης. Ο Μοναχικός Ταξιδιώτης είναι ένα κλειδί για το έργο του Κέρουακ, ένα από τα ειλικρινή και λαμπρά βιβλία του που τον έχρισαν προφήτη και χρονικογράφο μιας ολόκληρης γενιάς, της χαμένης γενιάς της μεταπολεμικής Αμερικής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)