Το γεράκι της Μάλτας - Hammett, Dashiell, 1894-1961 (Μπογιάτης, 1981)
Ο Χάμμετ είναι πασίγνωστος στην Ελλάδα, σαν αστυνομικός συγγραφέας, στους παλιούς και νεότερους αναγνώστες περιοδικών όπως η «Μάσκα» και το «Μυστήριον». Κι είναι τελείως άγνωστος στους διανοούμενους... Μεγάλος αφηγηματογράφος, όσο ο Λόντον κι ο Χεμινγουέη, υπήρξε απ' τους πατέρες της μαύρης λογοτεχνίας κι ο ηγέτης των προοδευτικών διανοούμενων των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους μελετητές του ο Ζίντ κι ο Μπρεχτ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)