Ο δάσκαλος της ξιφασκίας - Perez-Reverte, Arturo, 1951- (Δελφίνι, 1996)
Ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε ξετυλίγει στο «Δάσκαλο της ξιφασκίας» μια αινιγματική ιστορία με πολλαπλά σημαινόμενα. Μυθιστόρημα περιπέτειας, αλλά και αστυνομικό συνάμα, πραγματεύεται έναν έρωτα που δεν τολμά να εκφραστεί, το μίσος, τις προδοσίες και τις πολιτικές δολοπλοκίες. Έναν κόσμο που ψυχορραγεί, σύμβολο του οποίου είναι η παλιά τέχνη της ξιφασκίας, που τείνει να εξαφανιστεί. Σαν σε μυσταγωγία, τα κεφάλαια αυτού του συνασπαστικού μυθιστορήματος διαδέχονται το ένα το άλλο, όπως οι ποικίλες κινήσεις μιας αναμέτρησης ξιφασκίας: η συμβολή, η ψευδεπίθεση, ο ξιφισμός σε χρόνο επί ψευδεπιθέσεως, ο κοφτός ξιφισμός, η επίθεση glisada, η βεβιασμένη απαγκίστρωση από την πρόκληση, και ένα φινάλε με γυμνή αιχμή που κόβει την ανάσα. Το παιχνίδι καθενός από τα πιόνια της ιστορίας παραμένει μυστικό, ως τη στιγμή που ο δάσκαλος της ξιφασκίας καταφέρνει, με μεγάλο κίνδυνο της ζωής του, να διαλευκάνει το μυστήριο και να οδηγήσει σε μια τραγική κατάληξη, η οποία συμβολίζει τελικά την εξαφάνιση του παλιού κόσμου και των ιπποτικών αξιών της εντιμότητας και της αξιοπιστίας, που ο ηλικιωμένος δάσκαλος είχε διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού σε όλη του τη ζωή.