Η καθαρότητα του αίματος : μυθιστόρημα - Perez-Reverte, Arturo, 1951- (Πατάκης, 2004)
Ο λοχαγός Διέγο Αλατρίστε ενεπλάκη, για χάρη του φίλου του, του δον Φρανθίσκο δε Κεβέδο, σε μια επικίνδυνη περιπέτεια. Μια γυναίκα βρέθηκε στραγγαλισμένη, μ ένα πουγκί ανάμεσα στα δάχτυλα, που περιείχε πενήντα σκούδα κι ένα ανυπόγραφο σημείωμα με τις λέξεις: Για λειτουργίες για την ψυχή της. Το αίνιγμα περιπλέκεται με τα μυστηριώδη γεγονότα που συμβαίνουν πίσω από τους τοίχους ενός μοναστηριού. Ο Αλατρίστε συμφωνεί να ελευθερώσει από κει μια νεαρή δόκιμη. Στην ταραγμένη και γοητευτική ζωή της Μαδρίτης του Φίλιππου του Δ΄, ανάμεσα σε συμπλοκές σε ταβέρνες, σε χαρτοπαικτικές λέσχες, σε μηχανορραφίες και μαχαιρώματα, η περιπέτεια αυτή θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των φίλων του λοχαγού και θα κάνει να αναδυθούν από το παρελθόν τα φαντάσματα παλιών εχθρών.