Η γυναίκα του Πόρτο Πιμ και άλλες ιστορίες - Tabucchi, Antonio, 1943-2012 (Άγρα, 1997)
Αυτό το γοητευτικό και αξέχαστο, στον αναγνώστη, βιβλίο είναι η φανταστική και ταυτόχρονα ρεαλιστική αφήγηση ενός ταξιδιού στις Αζόρες, σε αναζήτηση δύο ειδών που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν : της φάλαινας αλλά και των διωκτών της, των παλιών, κλασικών φαλαινοθηρών. Οι θάλασσες και τα νησιά του Ταμπούκι, όχι μόνο φέρνουν στο νου τις θάλασσες και τα νησιά του Κόνραντ και του Μέλβιλ, αλλά εύκολα ενδίδουν σε μια μεταφυσική ερμηνεία : τα τοπία του αναθυμούνται και ανανεώνουν παλιούς θρύλους, οι φαλαινοθηρικές εξορμήσεις αποκτούν ως μόνιμο σκηνικό τους το μαγνητισμό και τη μυστηριώδη δύναμη των λέξεων, οι φάλαινές του γίνονται τα αρχέτυπα που διασχίζουν τους παμπάλαιους ωκεανούς της λογοτεχνίας, τα ναυάγιά του είναι τα ναυάγια περιπετειών που έμειναν χωρίς τέλος, ιστοριών που δεν γράφτηκαν ποτέ, ζωών που χάθηκαν χωρίς να αφήσουν άλλα ίχνη πίσω τους.