Ο μεγάλος Μωλν - Alain-Fournier, 1886-1914 (Ψυχογιός, 1985)
Από τα βάθη της γαλλικής επαρχίας, ένα χωριατόπαιδο στην κρίσιμη εφηβική ηλικία, μπαίνει οικότροφο σ’ ε΄να ιδιωτικό σχολείο μιας κωμόπολης. Αγνός, δυνατός, λιγάκι παράξενος επιβάλλεται αμέσως στους συμμαθητές του. Γίνεται ο “Μεγάλος Μωλν”. Κι απ’ το σχολείο αυτό, από μια σύμπτωση, αρχίζουν οι περιπέτειες του όπου το φανταστικό μπλέκεται με το πραγματικό σ’ ένα αδιάκοπο κυνήγι της ευτυχίας. Η παράξενη αναζήτηση που αναλαμβάνουν οι δυο πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος στο τέλος της παιδικής του ηλικίας μέσα σ’ ένα παραμυθένιο αγροτικό σκηνικό αντικαθρεφτίζει το ταξίδι μέσα από τις πρώτες συγκινήσεις της φιλίας και του έρωτα. Ο συγγραφέας στρέφεται με νοσταλγία προς την εφηβεία που την βλέπει σαν πνεύμα περιπέτειας, περιέργειας και ανησυχίας, αλλά κόμη περισσότερο σαν ξεχείλισμα ευαισθησίας. Το κλασικό πια, αυτό μυθιστόρημα του Αλαίν-Φουρνιέ, θεωρήθηκε από την παγκόσμια κριτική σαν ένα από τα πιο όμορφα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ για την τρυφερή αυτή ηλικία, της εφηβείας.